Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴ ناصر حسینی تبریزی در خصوص افزایش مسمومیت های غذایی در تهران با وجود گرم شدن هوا گفت: متاسفانه علیرغم اطلاع رسانی فراوان ما و هشدارهایی که در این  چند وقت به مسوولان و مردم داده‌ایم اما تعداد دستفروشان بیشتر شده و این به سبب عدم قاطعیت در برخورد با تخلفاتی است که مستقیم با سلامت مردم سروکار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


رییس اتحادیه فروشندگان چلوکباب و چلوخورشت گفت: این عدم قاطعیت با دستفروش ها سبب شده که حتی برخی واحدهای صنفی بدون گرفتن جواز اقدام به فروش مواد غذایی کنند؛ به طور مثال در پل طبیعت که یکی از جاذبه های توریستی تهران است واحدهایی مشغول به کار هستند که بدون داشتن جواز اقدام به فروش مواد غذایی می کنند و فقط به پشتوانه اجاره ای که به شهرداری داده‌اند با گرفتن یک غرفه با حداقل متراژ انواع غذاها را به مردم می دهند.
وی افزود: متاسفانه با وجود مراجعه بازرسان اداره بهداشت و پلمپ این واحدها صاحبان این مراکز صنفی نهایتا بعد از 5 روز با پرداخت جریمه دوباره فعالیت خود را از سرمی گیرند همین عدم قاطعیت است که دیگر کسی از واحدهای نظارتی و اجرایی حساب نمی برد و به فعالیت خودشان با همان تخلفات ادامه می دهد.
حسینی ادامه داد: یک واحد صنفی فروش غذا همچون چلوکباب و چلو خورشت برای شروع کار باید از اتحادیه جواز بگیرد که شامل تایید مدیریت و عدم سوء سابقه فرد است از طرف دیگر از لحاظ بهداشتی نیز باید صاحب مغازه و افرادی که در آن مشغول به کار هستند هر کدام به طور جداگانه پروانه بهداشتی داشته باشند و کلاس های بهداشت فردی را گذرانده باشد حال کسی که تمام این مراحل را طی کرده باشد و به طور مداوم از سوی اتحادیه و اتاق اصناف تحت نظارت باشد کمتر تخلف می کند.
 رییس اتحادیه فروشندگان چلوکباب و چلوخورشت اظهار داشت: متاسفانه امروز در مراکز توریستی و اصلی شهر تهران برخی فقط با داشتن مجوز از سوی شهرداری بدون هیچ گونه نظارتی از سوی اتحادیه و اتاق اصناف مواد غذایی را به مردم می فروشند و با سلامت مردم بازی می کنند.
 از سوی دیگر دستفروش ها که تا بیش از این در بازار و مراکز شهر تهران بودند امروز حتی در جردن و شمال شهر فعالیت می کنند به طوری که هر فردی می تواند از ساعت 11 ظهر به بعد خانم هایی را بینند که در پشت ماشین خود انواع غذا را به قیمت نازلی می فروشند آنها نیز با پرداخت 50 هزار تومان یا نهایتا دادن چند غذا به ماموران شهرداری به راحتی به فعالیت خود ادامه می دهند.
حسینی ادامه داد: قیمت ارزان و عدم آگاهی مصرف کننده از نحوه طبخ این غذاها سبب شده که ما هر روز شاهد افزایش دستفروش ها باشیم اگر مردم این سوال را از خود بکنند که برای پختن این غذا مواد اولیه لازم است و یک جای بهداشتی نیاز دارد تا یک چلوکباب یا چلو خورشت طبخ شود چگونه است چلوخورشتی که حداقل قیمت تمام شده آن 10 تا 12 هزار تومان است شش هزار تومان فروخته می شود. 
در اکثر کوبیده هایی که دستفروشان به خریداران می دهند سنگدان مرغ مشاهده شده که برای ارزان تر تمام شدن غذا سنگدان های فاسد و کپک زده را به قیمت ارزان تر از سنگدان های سالم خریداری می کنند و چون آنها چرخ می شوند مصرف کننده متوجه نمی شود و یا در مورد چلومرغ ها از مرغ هایی استفاده می کنند که قبلا مرده یا اصطلاحا به آنها مرغ پنچری می گویند.
رییس اتحادیه فروشندگان چلوکباب و چلوخورشت افزود: از طرف دیگر این افراد چون هیچ گونه مالیات، اجاره و هزینه های معمول را پرداخت نمی کنند و شاید در زیر زمین خانه غذا را طبخ می کنند هزینه آنچنانی ندارند اما امروز واحدهای صنفی ما که سال گذشته دو میلیون تومان مالیات می داده اند برگه مالیات جدید آنها 20 میلیون تومان آمده است که بعد  از چانه زنی و دیدن برخی افراد و طی مراحل خاص که مردم در جریان آن هستند این عدد به 10 میلیون تومان کاهش پیدا می کند.
وی تاکید کرد: دیگر مطابق قانون قوت لایموت مردم از پرداخت مالیات ارزش افزوده معاف است. اما امروز یک کارگری که می خواهد یک پرس غذا بخورد باید 9 درصد مالیات ارزش افزوده بدهد یعنی حداقل 1200 تومان در یک پرس غذا .
حسینی اظهار داشت: فروش و فعالیت اعضای صنف ما نسبت به 6 ماهه سال گذشته بسیار کمتر شده است و از ابتدای سال تا به امروز حداقل 60 واحد چلوکبابی به صورت رسمی عدم فعالیت خود را اعلام کرده اند.
وی گفت: فعالیت دستفروش ها و مالیات بالا علت اصلی تعطیل شدن کسب و کار همکاران ما است. در هر کدام از این 60 واحد حداقل 5 نفر مشغول به کار بودند اما الان معلوم نیست این افرادی که بیکار شده اند چه کاری انجام می دهند چون وضعیت بقیه همکاران نیز مساعد نیست و در حال تعدیل نیرو هستند.

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 رویداد24 غذاهای خیابانی دستفروشان مرغ مرده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۰۰۳۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی خلاف قانون است

به گزارش «نماینده»، حجت‌الاسلام محمدرضا میرتاج‌الدینی با اشاره به نامه ۳۰ نماینده به هیات رییسه مجلس در مخالفت با افزایش ۱۰ درصدی تعرفه تاکسی‌های اینترنتی برای دریافت مالیات بر ارزش افزوده گفت: بند ۱۲ ماده ۱۲ قانون ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ درباره معافیت خدمات حمل‌ونقل عمومی مسافری درون و برون شهری، جاده‌ای، ریلی، هوایی و دریایی از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده است. در جزء ۱۳ بند «ب» ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده مورخ ۱۴۰۰ نیز این معافیت تثبیت و توسعه یافته و در عین حال، ارائه خدمات حمل‌ونقل عمومی مسافری از طریق انعقاد قرارداد نیز مشمول بند ۱۲ ماده ۱۲ قانون شناخته شده و از پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده معاف است؛ هدف اصلی قانون‌گذار کاهش هزینه‌های مصرف کننده نهایی یعنی مردم در تامین نیاز حمل‌ونقل به عنوان یکی از نیازهای اساسی بوده است.

وی افزود: در حال حاضر روزانه نزدیک به ۱۰۰ میلیون سفر درون و برون شهری در کشور صورت می‌گیرد که از این تعداد ۷۰ تا ۷۵ درصد از سفرها توسط خودروهای شخصی است که هیچ‌گونه دستورالعملی نداشته و عملا تحت نظارت و مدیریت هیچ سازمان و مجموعه‌ای نیستند.

نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد از سفرها از طریق سیستم حمل‌ونقل عمومی از قبیل مترو و اتوبوس است و بین ۵ تا در ۱۰ درصد سفرها نیز از طریق سکوهای تاکسی‌های اینترنتی شامل بیش از ۵ میلیون سفر داخل شهری و بین‌شهری انجام می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در این شرایط درصد استفاده مردم از تاکسی‌های اینترنتی به دلیل بهره بردن این سکوها از هوش مصنوعی، در دسترس و امن‌تر بودن رو به افزایش است یعنی در عمل با افزایش سهم این بخش، سهم ۷۰ درصدی سفرهای خودروهای شخصی بدون نظارت کاسته شده و به سکوهای اینترنتی افزوده می‌شود که این اتفاق بسیار مثبتی برای مدیریت کلان کشور و توسعه اقتصاد دیجیتال و ساماندهی این کسب و کار حمل‌ونقلی به عنوان یک صنعت اشتغال‌زا و بسیار مهم در کشور است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: براساس برآورد، بیش از ۷۰ میلیون کاربر فعال از این سکوها بهره‌مند هستند که با عدم اعمال قانون خدمات ارزش افزوده به بیش از ۷۰ میلیون ایرانی به ازای هر سفر اینترنتی هزینه ۱۰ درصدی مالیات بر ارزش افزوده به صورت غیرقانونی تحمیل می‌شود که با باعث ایجاد تورم و گرانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در سطح کشور و سوق دادن مردم به سمت سفر با خودروهای شخصی است و عقبگرد کشور در جهت حرکت به سمت توسعه سهم اقتصاد دیجیتال را به دنبال دارد.

وی تاکید کرد: ‌علی‌رغم وجود نص صریح قانون و وجود بخشنامه اختصاصی مبنی بر معافیت تاکسی‌های آنلاین از پرداخت ارزش افزوده توسط مردم، اداره‌های مالیات بر اساس ابلاغیه جدید به شرکت‌های تاکسی اینترنتی، اقدام به طلب ارزش افزوده از مردم کرده‌اند که مجلس شورای اسلامی با افزایش ۱۰ درصدی تعرفه تاکسی‌های اینترنتی در ازای دریافت غیرقانونی مالیات بر ارزش افزوده توسط سازمان امور مالیاتی، مخالف است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: در همین راستا سوالی از وزیر امور اقتصادی و دارایی مطرح کردیم مبنی بر اینکه عدم اجرای معافیت ارزش افزوده در خدمات حمل‌ونقل در تناقض با نص صریح قوانین و در تعارض با سیاست‌های کلان کشور و برنامه‌های دولت سیزدهم برای کاهش هزینه‌های مردم در بخش نیازهای اساسی دارد لذا با توجه به اینکه در آینده نزدیک با توسعه اقتصاد دیجیتال و زیرساخت‌های هوش مصنوعی در کشور بیشتر سهم سفرها و خدمات حمل‌ونقل درون‌شهری و برون‌شهری در بستر سیستم‌های نوین صورت می پذیرد، توضیحاتی در این خصوص و عدم اجرای قانون توسط سازمان امور مالیاتی به مجلس شورای اسلامی داده شود.

میرتاج‌الدینی گفت که این کار باعث افزایش تورم و کاهش سهم اقتصاد دیجیتال در کشور می شود. قوانینی در این حوزه وضع شده که نیازمند بازنگری هستند و باید بحث اقتصاد دیجیتال در آن‌ها دیده شود.

وی ادامه داد: وزارت امور اقتصادی و دارایی باید مقررات را در جهت اقتصاد دیجیتال به‌روزرسانی و از ایجاد تورم جلوگیری کند و حمایت از اقتصاد دیجیتال را در دستورکار قرار دهد چرا که حمایت از این حوزه، حمایت از معیشت مردم است و حوزه حمل‌ونقل از اهمیت بسیار بالایی در زندگی مردم برخوردار است و مجلس این افزایش ۱۰ درصدی را خلاف قانون مصوب مجلس سال ۱۳۸۷ در خصوص قانون مالیات بر ارزش افزوده می‌داند.

میرتاج‌الدینی در پایان تاکید کرد: دولت باید سعی کند متولی‌ها در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات را به یک نهاد کاهش دهد و از ایجاد نهادهای موازی با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه هوش مصنوعی، ارتباطات و فناوری اطلاعات جلوگیری کند چرا که مجلس شورای اسلامی مخالف نهادهای موازی در این حوزه است.

دیگر خبرها

  • دیوان عدالت اداری پارسال ۱۶۶ مصوبه شوراهای کشور را باطل کرد
  • کنایه عجیب خیابانی به چهار تیم مدعی!
  • جلوگیری از درج آگهی جعلی مسکن/ کنترل بازار با مالیات
  • (ویدیو) غذای خیابانی در پاکستان؛ پخت و سرو ۵۰۰ کیلو آب نخود با مرغ و تخم مرغ
  • افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی خلاف قانون است
  • مگر ما مرده باشیم که یکی از این خانواده به‌دست داعش شهید شوند
  • ◄ مالیات و مشکلات شرکت های ریلی
  • سومین جشنواره ملی تئاتر خیابانی رضوی به شناخت ابعاد شخصیت امام رضا (ع) نزدیکتر شد
  • پانی پوری ؛ غذای سنتی خیابانی در هند با رعایت کامل بهداشت! (فیلم)
  • مالیات یا کمیسیون دولت از سفته بازی